Algemene infoVragen en uitleg

Batterij opslag voor zonnepanelen

Zonnepanelen en batterij opslag

Batterij opslag voor zonnepanelen, een item dat je meer en meer tegenkomt. Het wordt overal gepromoot en tegenwoordig zie je dat veel installateurs één of meerdere merken aanbieden. Maar heeft dit al zin? Ik denk van niet. Lees hieronder waarom.

Waarom nog geen accu opslag plaatsen?

Heel eenvoudig. Momenteel maken we nog allemaal gebruik van het net als zijnde een virtuele accu. Alle energie die je opwekt en zelf niet gebruikt vloeit terug op het net. Heb je het weer nodig, dan haal je het er gewoon weer af. Dit is het principe waarop de huidige regelgeving met de “terugdraaiende teller ” is gebaseerd. Deze compensatie regeling wordt gegarandeerd tot 31/12/2020. Gekoppeld hieraan heb je natuurlijk wel te maken met het prosumententarief. Prijstechnisch kan een accusysteem hier momenteel nog niet mee concurreren.

Wanneer wordt opslag dan wel interessant?

Dit zal gebeuren op het moment dat de regelgeving zal veranderen. Dit gaat gepaard met de “slimme meter”, waarover ik vorige keer schreef. Hoe deze regelgeving er precies uit zal zien weet nog niemand. Mijn verwachting is echter dat eigen verbruik (van je zelf opgewekte energie) zal worden gestimuleerd. Later nog wat meer hierover….

Natuurlijk blijft de prijs van batterij opslag ook een belangrijk punt. Deze zal de komende jaren gevoelig blijven dalen. In de afgelopen 4 jaar is deze al met 40 à 50% gedaald! Voornamelijk door het grote aantal geplaatste installaties in Duitsland.

De kostprijs van energie zelf kan een accu systeem ook rendabel maken. De energiekost blijft namelijk voor iedereen stijgen. Door zelf zo veel mogelijk van je eigen verbruik te dekken en daadwerkelijk zelf te consumeren word je minder afhankelijk van je energieleverancier.

Nu kan je eventueel wel al rekening houden met een accu.  Veel van de installaties die ik nu plaats zijn dan ook voorzien van een hybride omvormer. Hierop kan je later zeer eenvoudig een accu op aansluiten. Deze toestellen zijn wel iets duurder, maar de kosten die je hiermee op termijn uitspaart zijn al gauw 6 a 7 honderd euro.

Wat doet deze batterij opslag eigenlijk?

Met de accuopslag kunnen we het te veel aan geproduceerde energie opslaan voor later gebruik. Voor de meeste gezinnen zal er een piek in verbruik zijn gedurende de ochtend als we opstaan en na 17:00 uur als we weer thuiskomen. De piekproductie van de zonnepanelen situeert zich tijden de dag als er dus niemand thuis is. Deze energie kunnen we dus gebruiken om op te slaan in de accu en ’s avonds zodra er geen productie van de zonnepanelen meer is te gaan gebruiken.

Denk in de toekomst bijvoorbeeld ook aan het opslaan van energie tijdens de daluren of goedkopere uren indien er een variabel tarief komt. (Denk hierbij aan de wintermaanden als de zonnepanelen niet voldoende opwekken.)

Door zelf zo veel mogelijk te voorzien in je eigen energie, word je minder afhankelijk van het net en  de stijgende energie prijzen.

Waarom een opslag ook interessant is voor de netbeheerder

De netbeheerders zullen ook blij zijn met de lokale opslag van energie. Hiermee worden namelijk pieken op het net vermeden. Om deze reden is het dan ook aannemelijk dat het plaatsen van een batterij opslag voor zonnepanelen zal worden gestimuleerd door de netbeheerders.

Indien we weer naar het buitenland kijken zien we zelfs nog grotere voordelen. Hier worden de verschillende accusystemen al virtueel gezien als één grotere accu die de netbeheerder op vraag mag aanspreken om fluctuaties op het net op te vangen. Deze fluctuaties zijn momenteel het grootste probleem voor het verouderde elektriciteitsnet. Deze mogelijkheden bestaan momenteel nog niet voor België, maar lijken mij met de komst van de “slimme meter” aannemelijk.

Eigen verbruik van zonne-energie stimuleren

Momenteel is het zo dat de meeste mensen met zonnepanelen slechts 25% van de opgewekte energie ogenblikkelijk gebruiken. Dit is zeer weinig. Een accusysteem zal dit percentage kunnen verhogen. Hoe veel hangt af van je persoonlijk situatie en zal dus ook overal anders zijn. Een verhoging tot 70% moet in de beste gevallen mogelijk zijn.

Momenteel heb ik op de nodige fora hier al verschillende vragen en berekeningen over gezien. Indien je zelf geïnteresseerd bent in een dergelijke simulatie help ik je hier graag bij.
Neem dan even contact op.

Is een accu interessant voor mij?

Vanaf dat de nieuwe regelgeving van kracht is zullen er vermoedelijk geen systemen meer worden geïnstalleerd zonder accu’s. Je zal het meeste financieel rendement uit een nieuwe installatie kunnen halen door deze meteen te combineren met een accu.

Nu (installaties die voor 2021 geplaatst worden) zitten we in een overgangsfase, waarbij men zogezegd 15 jaar recht heeft op de terugdraaiende teller. Dit geldt specifiek voor het luik “Elektriciteitsprijs”. Hoe de nettarieven worden aangerekend is nog niet bekend.

Voor bestaande installaties is het dus zeer belangrijk wat deze regelgeving precies gaat inhouden en hoe deze zal worden toegepast.
Lees ook eens het artikel op de site van de overheid met betrekking tot de digitale teller.

Geen zonnepanelen en toch een accu? Ja, zelfs dit kan op termijn interessant worden. Ik sprak hierboven al even over de virtuele accu. Accu’s over het hele land die onderling met elkaar gekoppeld zijn. Op deze manier kan het mogelijk worden (mits ondersteuning van de netbeheerder) energie onderling uit te wisselen (kopen/verkopen) zonder tussenkomst van een energieleverancier! Wat uiteraard resulteert in lagere kosten.

Segco en het opslaan van zonne-energie

Wij beschikken nu al over de nodige software om berekeningen met betrekking tot toepassing van batterij opslag voor zonnepanelen uit te voeren. Dit kan gaan van volledig nieuwe systemen waarbij alles vanaf het begin op elkaar wordt afgestemd, tot systemen die deel uit gaan moeten maken van een bestaande situatie. Door middel van een simulatie worden de verschillen duidelijk zichtbaar.

Daarnaast volg ik de ontwikkelingen uiteraard op de voet. Op het moment dat het interessant wordt voor de consument zal ik dan ook de nodige oplossingen kunnen bieden. Hierbij zal ik me zoals gewoonlijk concentreren op producten die al langer gebruikt worden en zich dus al bewezen hebben.

Conclusie

De mogelijkheden van batterij opslag in combinatie met zonnepanelen zijn niet te onderschatten. Iets wat in de toekomst veel gebruikt zal worden. Het is nu nog even wachten op de mogelijkheden, maar vooral duidelijkheid die gecreëerd moet worden om een dergelijk systeem rendabel te maken.