Algemene infoVragen en uitleg

Compensatieregeling zonnepanelen

Zonnepanelen compensatieregeling 2019

Goed nieuws, de regering heeft besloten wat er moet gebeuren met de zonnepanelen eigenaars en de terugdraaiende tellers. Dit geldt ook voor wie nog zonnepanelen laat leggen voor 1 januari 2021 . We mogen zelf kiezen van welk systeem we gebruik willen maken. Hieronder leg ik de verschillen uit.

Compensatieregeling met principe van de terugdraaiende teller

De huidige tellers kunnen zowel voor als achteruit lopen. Bij energie afname loopt deze vooruit. Bij energie injectie (overschot opgewekte energie) loopt deze achteruit. Een combinatie van injectie en afname is mogelijk. Je hebt nu officieel 15 jaar recht op dit principe vanaf indienststelling van je zonnepanelen.

Hoe moet ik dit zien in de praktijk?

Zonnepanelen wekken stroom op.
Alle energie die je op dat moment niet zelf gebruikt vloeit naar het net.
Op de momenten dat we het nodig hebben, gebruiken we dit weer.

We mogen er dus fictief vanuit gaan dat het huidige net werkt als een grote accu die we op bepaalde momenten opladen en op ander momenten ontladen met de energie die we zelf opwekken.

Er is één beperking!
De opgewekte energie die we op het net hebben geplaatst moeten we binnen hetzelfde jaar zelf opnieuw gebruiken. (Lees tussen jaarlijkse meteropnames) Om gebruik te mogen maken van het net in deze configuratie betalen we een bijdrage, het prosumententarrief genoemd.

Opmerking:

Zelfs als er in de toekomst een digitale teller wordt geplaatst, moet de netbeheerder, indien de klant hiervoor kiest, het principe van de terugdraaiende teller respecteren. Er komt met andere woorden een administratieve verrekening van afname en injectie.

Compensatieregeling zonnepanelen in combinatie met de digitale meter

Indien je kiest voor de digitale meter en je geen prosumententarief wenst te betalen, kom je in een ander systeem terecht. De details hieromtrent worden momenteel nog uitgewerkt door het VREG. De details zijn dus nog niet bekend.

Dit tariefsysteem wordt gebaseerd op de effectieve afname van elektriciteit van het net. Dus ook de energie die je er zelf opsteekt, indien je te veel productie hebt. Hierbij zal zelfconsumptie belangrijk worden.

Keuze tariefsysteem

Als je zonnepanelen hebt of nog gaat leggen voor 1 januari 2021 mag je zelf kiezen in welk systeem je terecht wil komen. Hierbij zou ik zelf in eerste instantie de voorkeur geven aan de terugdraaiende teller en het daaraan gekoppelde prosumententarief. Pas als we precies weten hoe het nieuwe systeem in elkaar zit, kunnen we de juiste keuze maken.

Overstappen van het terugdraaiende teller principe kan op ieder gewenst moment, deze keuze is echter eenmalig. Kies je voor de digitale meter zonder prosumententarief, dan hang je hier aan vast.

Conclusie compensatieregeling zonnepanelen:

Er is eindelijk weer wat duidelijkheid. Dit is nodig om zelf de juiste beslissingen te kunnen maken.
Volgens het VREG zouden veel mensen met zonnepanelen baat hebben bij de digitale meter en de bijbehorende tarievering. Het is nu aan het VREG om dit waar te maken. Ondertussen genieten we momenteel gewoon nog van het oude systeem met terugdraaiende teller en kijken nog even de kat uit de boom.