Algemene infoVragen en uitleg

De energiemeter in combinatie met zonnepanelen

Eenergiemeter in combinatie met zonnepanelen

Met een energiemeter krijgen we een beter zicht op ons eigen verbruik. Door onze jaarlijkse elektriciteitsfactuur weten we wel hoeveel we op jaarbasis gebruiken, maar veel meer ook niet. Een energiemeter helpt je inzicht te geven in dit verbruik. Met zo’n meter kan je dus precies zien hoe en wanneer je elektriciteit gebruikt.

Elektriciteitsverbruik in huis

We gebruiken allemaal elektriciteit. Het is een luxe waar we eigenlijk niet meer bij stil staan. Het is namelijk altijd aanwezig. Hierdoor staan we ook niet echt stil bij ons elektriciteitsverbruik. Een energiemeter kan je helpen om hier wat meer inzicht in te krijgen. Op deze manier zou je je verbruik ook enigszins kunnen gaan beïnvloeden. Dit is als het ware het idee dat de Vlaamse overheid bij de invoering van de slimme meter voor ogen heeft. Energieleveranciers en of bedrijven zullen in de toekomst dus apps ontwikkelen om je hier mee te helpen. Veel omvormer fabrikanten bieden deze technologie echter al aan.

opbrengst/verbruik huishouden
Bron: SolarEdge

Omvormers fabrikanten

Veel omvormers bieden tegenwoordig al standaard apps aan om de opbrengst van je PV-systeem te monitoren. Hiermee kan je je opbrengsten dus mee uitlezen. Veel omvormer fabrikanten bieden echter ook een energiemeter aan. Met een dergelijke meter kan je in dezelfde app ook je verbruik zien. Het voordeel hiervan is dat je alles in één opslag kan zien. Op deze manier is het dan ook gemakkelijker je verbruik te sturen. Vaak kan je je in enkele weken zo aanpassen om energie te gebruiken op het moment dat die wordt opgewekt. Hierdoor verhoog je je zelfconsumptie.

Energieverbuik SMA
Bron: SMA

 

 

 

 

 

 

 

Zelfconsumptie en de energiemeter

Voor mensen die zonnepanelen na 2021 plaatsen of mensen met zonnepanelen die eraan denken over te stappen naar het nieuwe systeem met de slimme meter wordt zelfconsumptie zeer belangrijk. Je haalt immers het meeste profijt uit je investering door zoveel mogelijk energie ogenblikkelijk te gebruiken. Een energiemeter kan je hierbij helpen.

Heb ik voldoende zelfconsumptie? Is het daadwerkelijk slim om voor het nieuwe systeem te opteren en geen prosumententarief meer te betalen? Het VREG zegt immers dat 40% van de mensen goedkoper uit gaan zijn met het nieuwe systeem. Kan ik mijn eigenverbruik op de één of ander manier verhogen? Kan een energiemeter hier eventueel bij helpen?

SMA Energiemeter
Bron: SMA

Energiemeter in de praktijk

Je hebt verschillende soorten energiemeters. Veel fabrikanten bieden ook verschillende opties aan. Waar we vaak beginnen met het gewone uitlezen en grafisch weergeven van het verbruik, bestaan er ook al energiemeters die je automatisch kunnen gaan helpen om je zelfconsumptie te verhogen. Dergelijk meters zijn in staat om toestellen aan te sturen. Dit zal dan voornamelijk gebeuren op het moment dat er een overschot aan opgewekte energie is. Denk hierbij aan een wasmachine, vaatwas of boiler-element, maar in de toekomst ook aan het laden en ontladen van accu’s.

Energiemeter SolarEdge
Bron: SolarEdge

Conclusie energiemeter

De energiemeter is een handig toestel. Het geeft inzichten die je normaal niet zou hebben, zoals de keuze tussen de terugdraaiende teller behouden of opteren voor het nieuwe systeem in combinatie met de slimme meter. Je kan het ook gebruiken om je elektriciteitsverbruik zelf te gaan beïnvloeden of voor een toestel opteren te die je hierbij helpt. Ook op deze manier kan je je elektriciteitsfactuur verlagen. Al met al een investering die niet altijd voor de hand ligt, maar je zeker gaat terugverdienen.