Algemene infoVragen en uitleg

Opbouw Energieprijs

Opbouw energiefactuur

Energieprijzen, we hebben er allemaal mee te maken. Een vast bedrag dat maandelijks betaald moet worden. De energieprijzen blijven de afgelopen jaren ook stijgen. In verhouding tot andere landen betalen gezinnen in België zelfs meer. Maar hoe is deze prijs nu precies opgebouwd? Van onze energiefactuur worden we in ieder geval niet veel wijzer.

De drie hoofdonderdelen van de energieprijs

De energieprijs is opgebouwd uit drie onderdelen.
Zo betalen we de energie die we gebruiken, maar daarbovenop betalen we ook nog nettarieven en heffingen op dit verbruik.

De energiekost

De energiekost betaal je rechtstreeks aan de energieleverancier. Deze varieert van leverancier tot leverancier. Je kan hier dus indien je je huiswerk doet op besparen. Via de calculator van het VREG, kan je zelf kiezen welke leverancier voor jou het interessantst gaat zijn.

De nettarieven

Met de nettarieven betaal je voor het gebruik van het net. Je betaalt voor de levering van stroom. De kost hiervan hangt af van je lokale netbeheerder, maar ook van het hoogspanningsnet en de afstand tot energieleveranciers. Het laatste deel van de nettarieven heeft betrekking op de openbaredienstverplichtingen die de netbeheerder moet vervullen.
(Denk hierbij aan, aankoop groenestroomcertificaten, uitkeren premies, openbare verlichting, budgetmeter, enz.)

Heffingen

De heffingen op elektriciteit bestaan ook uit een aantal onderdelen. Zo betalen we de energiebijdrage, de federale bijdrage en een bijlage aan het energiefonds. Hier bovenop betalen we dan nog eens 21% btw.

Conclusie energieprijs

Je ziet wel dat de prijs van een aantal factoren afhankelijk is. Alleen de energiekost is momenteel iets dat je daadwerkelijk in de hand hebt. Door jaarlijks van leverancier te veranderen kan je proberen deze zo laag mogelijk te houden. De nettarieven daarentegen zijn een ander verhaal. Om deze omlaag te krijgen ga je al grote investeringen moeten doen. Denk hierbij aan het gebruik van accu’s. De heffingen zullen tenslotte afhankelijk zijn van in hoeverre je deze eerste twee zal kunnen beperken.

segmenten energieprijs
bron: VREG