Vragen en uitleg

Prosumententarief

Prosumententarief, Wat is dat nu eigenlijk?

Prosumententarief

Prosumententarief, wat is dit nu eigenlijk?

Graag wil ik je hierbij doorverwijzen naar de uitleg het VREG.

Quotte

” Het prosumententarief is het tarief dat sinds 1 juli 2015 wordt aangerekend aan consumenten met een decentrale productie-installatie ≤ 10 kW (zonnepanelen, WKK-installaties, windmolens) én een terugdraaiende teller voor het gebruik van het distributienet. Het prosumententarief is een distributienettarief en geen belasting.

De prosumenten (consumenten die zelf (een deel van) hun energie opwekken) droegen vroeger niet bij aan het gebruik van het elektriciteitsdistributienet van de netbeheerder (behalve in het geval van netto stroomafname), terwijl ze het net in twee richtingen gebruiken (afname en injectie). De netkosten werden vooral gedragen door netgebruikers zonder een decentrale productie-installatie. Deze ongelijkheid wordt via het prosumententarief rechtgetrokken zodat de netkosten verdeeld worden over iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt.”

Met simpele woorden. Je betaalt per omvormer vermogen een bijdrage aan je netbeheerder.

Door het vermogen van de omvormer aan te passen kunnen we er echter voor zorgen dat deze zo laag mogelijk is, zonder dat dit, de productie van de zonnepanelen beïnvloed.

Blijft dit systeem bestaan hoor ik vaak?

Geen idee!

Er zitten wat veranderingen aan te komen bij de overstap op de slimme meter, maar wat deze precies inhouden is momenteel nog onbekend.

Huidige bezitters van zonnepanelen maken echter gebruik van de terugdraaiende teller.

Blijft dit voor deze bezitters dan hetzelfde?

Het kan bijna niet anders zeker?

Mocht er iets veranderen, dan lees je het hier.