Algemene infoVragen en uitleg

Tier 1 zonnepanelen

Tier 1 zonnepanelen

Je leest het wel vaker. Wij verkopen alleen tier 1 zonnepanelen.
Er wordt dan ook nog wel eens gedacht dat dit een keurmerk voor kwaliteit is.

Maar wat betekent dit begrip nu daadwerkelijk en welke waarde moet je hier aan hechten?

Tier 1 zonnepanelen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, tier 1 zonnepanelen bestaan niet.
Tier 1 is een begrip dat door Bloomberg is gecreëerd.
Bloomberg is een bedrijf zich specialiseert op de financiële markt.

Wat doet Bloomberg?

Bloomberg analyseert de financiële markt.
Met name de beurs maakt ieder dag gebruik van nieuws en software geleverd door Bloomberg. Ieder kwartaal brengt Bloomberg een lijst uit van de financiële staat van honderden zonnepaneelfabrikanten.

Banken, beleggers en bedrijven gebruiken deze lijst als ze serieuze investeringen moeten doen in zonnepanelen. Is het gebruikte merk zonnepanelen krediet waardig en hebben we dus ook de voldoende waarborg om onze kredieten of investeringen terug te verdienen.

Wat is deze tier 1 lijst dus wel?

Het betreft een lijst met informatie over de financiële toestand van zonnepaneel fabrikanten.
Omdat de financiële staat van een bedrijf constant veranderd kan een product nooit een stempel tier 1 zonnepaneel krijgen. Hoe groter de productie van een bepaalde fabrikant, hoe groter de kans dat deze een tier 1 zonnepanelen fabrikant kan worden. Je ziet dus vooral Chinese bedrijven terug in deze lijst. Je moet aan een aantal eisen voldoen om als een bepaalde tier geselecteerd te kunnen worden, maar deze hebben geen betrekking op de kwaliteit van het aangeboden product.

De kwaliteit van een tier 1 zonnepaneel

Zoals jullie hierboven hebben kunnen lezen, heeft de tier 1 zonnepanelen lijst niets te maken met de kwaliteit van een product. Als ik kijk naar de panelen die ik verdeel, heb ik een aantal merken die in de lijst terugkomen. Het onderscheid tussen de verschillende merken is hierbij verschrikkelijk groot en zo zo ook het prijsverschil. Het goedkopere product kost de helft van het premium product en toch zijn het beiden tier 1 producten. Dit wil niet zeggen dat er geen markt is voor beide producten, dit hangt vooral af van de wensen/eisen die gesteld worden.

Conclusie

Zoals zo vaak in de zonnepanelen business wordt iedere mogelijkheid om potentiële kopers over te halen benut. Zo ook met dit “tier 1 zonnepanelen” label. Voor mensen die niet thuis zijn sector, geeft dit een vals beeld van vertrouwen. Maak dan ook zelf een lijst, waaraan je wilt dat jou zonnepanelen voldoen, voordat je iemand langs laat komen. Kijk ook eens bij mijn verhaal over welk materiaal.