Algemene info

Zonnepanelen en de elektrische auto

Elektrische auto opladen

Zonnepanelen en de elektrische auto, twee begrippen die vaak samen aan bod komen. Je eigen opgewekte energie gebruiken om je auto op te laden is ideaal. De kosten van je eigen opgewekte elektriciteit liggen veel lager dan de kostprijs van conventionele brandstoffen. Maar kan dit in de praktijk ook daadwerkelijk?

Regelgeving, slimme meter en co

Nu maakt het allemaal niet zo veel uit wanneer je je elektrische auto oplaadt. Alle energie die we opwekken mogen we volgens het “terugdraaiende teller principe” hetzelfde jaar opnieuw gebruiken. Hier betalen we alleen het prosumententarief voor.

De slimme meter verandert dit. Door de registratie van zowel verbruik als injectie van energie op het net, kan de kosten balans enigszins verschuiven. Waar je nu de prijs van energie aan ongeveer dezelfde kost van het net kunt halen, zal je hier in de toekomst wat meer voor moeten gaan betalen. Lees dit voor meer details.

Mijn verwachting is dat het rijden op elektriciteit, zelfs met de ingang van de slimme meter, nog altijd goedkoper zal zijn dan met de huidige brandstofprijzen. Door je laadprofiel aanpassen aan je eigen productie kan dit beïnvloeden.

Wanneer laad je je elektrische auto op?

Dit blijft uiteraard de grote vraag. Wanneer kan je je auto opladen en wanneer gebruik je deze. Staat de elektrisch auto overdag thuis of op je werk? Werk je in schiften en kan je de auto gedeeltelijk overdag laden of gebeurt dit hoofdzakelijk ’s nachts. Ben je misschien gedurende de middag thuis? Allemaal zaken die van belang kunnen zijn. Niet iedereen zal dit kunnen beïnvloeden, houd hier dus rekening mee.

Zonnepanelen en de elektrische auto in de praktijk?

Ik loop nu vooral tegen vragen aan zoals “Hoeveel panelen moet ik extra plaatsen als ik een elektrische auto koop? Kan mijn huidige installatie het verbruik van een elektrische auto dekken? Ik wil zonnepanelen plaatsen en koop over 2 jaar een elektrische auto waar ik rekening mee wil houden.”
Allemaal zaken die betrekking hebben op de grootte en de energieproductie van het huidige of nog aan te schaffen PV-systeem.

Ik kan je hiermee helpen, maar heb hier zoveel mogelijk informatie voor nodig. Wanneer kan je laden, welke auto, hoe laad je de auto op, hoeveel kilometers rijd je per dag, enz. Aan de hand van dergelijk informatie kan ik je een duidelijker beeld geven over hoe de elektrische auto en zijn verbruik zich verhoudt tot de zonnepanelen installatie.

Simulatie: Zonnepanelen en de elektrische auto

Ben je geïnteresseerd in een simulatie, neem dan contact op. Ik bekijk hoeveel van je eigen opgewekte energie je daadwerkelijk gaat gebruiken en wat dit betekent voor je zelfconsumptie. Hoe groot een nog nieuw aan te schaffen zonnepanelen installatie moet zijn. Of gewoon wat een elektrisch auto voor jou zou betekenen en het systeem dat je reeds hebt geplaatst. Alles steeds in combinatie met je andere energie verbruik in huis. Klik hier en hier voor wat voorbeelden.

Bron foto bericht kop: SolarEdge