Algemene info

Zonnepanelen op een hellend dak

Zonnepanelen, matge op hellende daken

Vandaag ga ik wat dieper in op alles dat komt kijken bij het plaatsen van zonnepanelen op een hellend dak.  Dit is voor mij de meest voorkomende manier van montage.
Een onderdeel van een zonnepanelen installatie dat vaak onderschat wordt.

De technische mogelijkheden

Tijdens een bezoek ter plaatse is het bekijken van de dakconstructie een zeer belangrijk onderdeel. Aan de hand van dit bezoek bepaal ik namelijk welke mogelijkheden er zijn, maar heb ik ook een zicht op de beperkingen. Het type dakpan, het formaat van de keepers, de afstand tussen de kepers, de hoogte van de dakrand en nok, de helling van het dak, de onmiddellijke omgeving van de woning, het onderdak en de staat hiervan. Ik kruip tijdens een bezoek dan ook graag op een zolder om het één en ander te bekijken. Twijfel ik over de staat van het dak of zie ik op zolder niet voldoende kruip zelfs even op het dak.

Veel van deze zaken zijn inmiddels automatisme en bekijk ik zonder hier veel aandacht en uitleg aan te besteden. Toch zijn deze zaken van groot belang tijdens het uiteindelijke ontwerp van het systeem.

Het ontwerp voor zonnepanelen op een hellend dak

Voor het ontwerp van een zonnepanelen installatie maak ik altijd een 3D model van de woning. Afhankelijk van de energiebehoefte van de klant bepaal ik het aantal zonnepanelen dat geplaatst moet worden op het hellende dak. Deze rendementsstudie dient als basis van de offerte. Nu houd ik al rekening met de montage constructie. Ik weet al ongeveer wat de beperkingen zijn waarmee ik moet werken en voer dit door in mijn ontwerp. Het gebeurt zo nu en dan ook dat ik een reeds uitgewerkt 3D ontwerp moet aanpassen. Dit heeft vaak te maken met beperkingen die me opgelegd worden door de software van de fabrikant van de montageconstructie.

Software montage constructie

Voor de montage van zonnepanelen op een hellend dak werk ik met de montage van Schletter. De firma Schletter biedt sinds 2001 montage onderdelen aan voor zonnepanelen constructies en is één van de wereldmarktleiders op dit gebied. Via de software van Schletter bepaal ik de mogelijkheden qua montage. Wil ik genieten van de garanties die Schletter biedt, dan dien ik me aan de regels te houden die deze software aangeeft aan de hand van de lokale omstandigheden.

De windlasten

Windlasten hebben een belangrijke invloed op het ontwerp van een montageconstructie voor zonnepanelen op een hellend dak. Als basis hiervoor gebruik je de kaart uit de onderstaande afbeelding.

Landkaart België met windlastzones
Bron afbeelding: Schletter

De sneeuwlasten

De sneeuwlasten op zonnepanelen in België vallen ontzettend mee. Sneeuw zien we hier maar zelden en toch zeker in de regio waar ik werk. Het is de hoogte boven het zeeniveau die bepaalt wat de sneeuwlasten per regio zijn.

De omgeving van het gebouw

Daarna kijk ik naar de onmiddellijke omgeving van het dak. Ook hier zie je een onderscheid in verschillende zones. Dit heeft voornamelijk te maken met “aanrollen” van de wind te maken. Hier maken we het onderscheid tussen 5 zones. Als we kijken naar de uiterste dan heb je aan de kust geen bebouwing en in de stad hebben we een oppervlak waarbij minimaal 15% bedekt is met gebouwen van 15m of hoger. Ga er gewoon vanuit dat hoe meer de wind gebroken wordt hoe lager de windlast.

Montage onderdelen

Van Schletter is er niet zomaar één haak of type profiel beschikbaar. Er is een groot assortiment in onderdelen. Het kan dus ook de combinatie van specifieke onderdelen zijn die bepalen of de montage van zonnepanelen op een hellend dak toelaatbaar zijn voor het project in kwestie. Denk hierbij aan extra sterke dakhaken, dikkere profielen voor grotere overspanningen of een dubbellaags-constructie. De dikte en lengte van de schroef kan ook bepalend zijn voor het verwerken van de optredende krachten.

De verschillende windzones op het dak zelf

Het dak zelf kunnen we ook nog opdelen in verschillende zones. Rond de hoeken van het dak zal de windlast het hoogst zijn. De randen van het dak zijn ook gevoeliger voor wind. Het midden van het dak tenslotte is het minst gevoelig voor windlasten. De grootte van deze zones varieert aan de hand van het formaat van het totale dak, de dakgoot-hoogte, nok-hoogte en dakhelling en is dus steeds specifiek voor het dak in kwestie.

Hellend dak met de verschillende windlastzones

De tool van Schletter maakt een onderscheid tussen deze verschillende windzones. Per zone wordt bepaald of de combinatie van de gebruikte materialen voldoen aan de eisen die worden gesteld naar windlasten.
Het onderstaande screenshot geeft jullie een idee van van deze berekeningen. Hier zal je ook de verschillende zones terugzien, waarbij er een onderscheid wordt gemaakt tussen het profiel en de dakhaak.

Calculatie software montageconstructie zonnepanelen

Het dakplan voor zonnepanelen op een hellend dak

Nu we alle variabelen hebben ingevoerd gaat de software aan het werk en spuugt een ontwerp uit waarbij het rekening houdt met al de ingevoerde factoren. Dit plan en de stuklijst die hieruit volgt zal bepalend zijn voor de kostprijs en uitvoering van de montage constructie.

In dit geval zien we de montage voor een systeem met 10 LG panelen gelegen in een dorp of voorstad. Het dak heeft een nokhoogte van 7m en het dak een helling van 45°. Je ziet dat er in zone F en G een extra rij haken is geplaatst. De tussenafstand is in dit geval beperkt tot de tussenafstand tussen de kepers. De haken staan dus 90 cm uit elkaar.

Zonnepanelen dakplan

Conclusie

Ik bekijk iedere montage constructie voor zonnepanelen op een hellend dak apart.
Iedere installatie is uniek en de mogelijkheden worden vooral beperkt door het gebruikte materiaal. Er is zeer veel mogelijk met de juiste materiaal keuze.

Vraag dus altijd een naar een dakplan als je offertes van zonnepanelen met elkaar vergelijkt. Alleen op deze manier kan je zien in hoeverre de montageconstructie is uitgewerkt. Ik zelf plaats liever een aantal dakhaken extra voor de veiligheid en degelijkheid van een constructie te waarborgen.